Η πρόσβαση στα Ελληνικά νησιά – Πως να φτάσετε , πως να μετακινηθείτε εκεί.

Τα Ελληνικά νησιά είναι από τις πρώτες επιλογές για καλοκαιρινές – και όχι μόνο – διακοπές τόσο για εμάς τους Έλληνες όσο και για τους ξένους που προτιμάνε τα μέρη μας για να ξεκουραστούν ή να διασκεδάσουν μέχρι τελικής πτώσεως!

 

Πως όμως γίνεται να επισκεφθεί κάποιος τα ελληνικά νησιά; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος μετακίνησης; Συμφέρει το πλοίο ή τα αεροπορικά εισιτήρια και το αεροπλάνο; Είναι καλύτερο να έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή να νοικιάσετε εκεί;

 

Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε σ’αυτό το άρθρο, δίνοντας μια γενική εικόνα που ισχύει στα περισσότερα νησιά της χώρας μας. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις καθώς ό,τι ισχύει στο ένα νησί, δε μπορεί να ισχύει στο απόλυτο και για το άλλο!

 

Πρόσβαση με το αυτοκίνητο:

 

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης για ένα νησί! Δε χρειάζεται να κλείσετε ακτοπλοϊκά ούτε αεροπορικά εισιτήρια και μπορείτε να το επισκεφθείτε όποτε θέλετε! Όμως αυτή τη δυνατότητα σας τη δίνουν μόνο 2 μέρη στην Ελλάδα: Η Λευκάδα που έχει πρόσβαση με τη γέφυρα που τη συνδέει με την Ηπειρωτική Ελλάδα και η Εύβοια – εάν μπορούμε να τη θεωρήσουμε νησί. Η Εύβοια συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα από τη γέφυρα της Χαλκίδας.

 

Σ’αυτά τα 2 νησιά μπορείτε να πάτε τόσο με το αυτοκίνητό σας όσο και με άλλους τρόπους, όμως:

 

Λευκάδα: Πρόσβαση με λεωφορεία των ΚΤΕΛ καθώς και με αεροπλάνο (αεροδρόμιο στο Άκτιο). Το αεροδρόμιο απέχει 22 χλμ από το νησί της Λευκάδας.

 

Εύβοια: Την Εύβοια μπορείτε να την επισκεφτείτε είτε με το αυτοκίνητο από την γέφυρα της Χαλκίδας είτε μέσω πλοίου ferry boat από τον Ωρωπό που καταλήγει στην Ερέτρια – ακριβώς απέναντι.

 

Για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας, οι τρόποι μεταφοράς προς αυτά περιορίζονται στο πλοίο και στο αεροπλάνο. Σε αρκετά νησιά δεν υπάρχει ούτε αεροδρόμιο, οπότε είτε θα πρέπει να φτάσετε με το πλοίο απευθείας είτε να πάτε με το αεροπλάνο σε κάποιο κοντινό νησί και από εκεί με το πλοίο της γραμμής στο νησί που επιθυμείτε.

Κόστος μετακίνησης για κάθε τρόπο

 

Ανάλογα την εποχή, τα αεροπορικά εισιτήρια διαφέρουν και δεν είναι σταθερά στις τιμές τους όπως τα ακτοπλοϊκά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο πιο οικονομικός τρόπος μετακίνησης είναι το πλοίο καθώς οι τιμές είναι – στους περισσότερους προορισμούς – πιο οικονομικές. Αντίστοιχα, επειδή οι κρατήσεις για αεροπορικά εισιτήρια είναι πολύ υψηλές το καλοκαίρι και η πληρότητα συνήθως στο 100%, οι τιμές στα αεροπορικά είναι ιδιαίτερα ακριβές. Το πλοίο έχει πάντα σταθερή τιμή που καθορίζεται από την αρχή της σεζόν ενώ υπάρχουν και διάφορες προσφορές όπως 1+1 εισιτήριο, δωρεάν επιστροφή,κ.α.

 

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους στο μυαλό σας, τα αεροπορικά στην υψηλή περίοδο για ένα νησί με μεγάλη ζήτηση, κοστίζουν περίπου 120-180€ ανά διαδρομή, ανά άτομο. Δηλαδή περίπου 360€ για ένα άτομο με επιστροφή!

Σε αντίθεση, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το ίδιο νησί θα κοστίζουν περίπου 40€ ανά διαδρομή – δηλαδή 80€ με επιστροφή (χωρίς αμάξι). Εάν θέλετε να έχετε και το αμάξι σας μαζί, το κόστος θα είναι περίπου 100€ πάνε – έλα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

Κάθε μέθοδος μεταφοράς έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Εάν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, δεν έχετε την επιλογή να έχετε το αυτοκίνητό σας μαζί. Έτσι, εάν θα είστε σε κάποιο μέρος όπου τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι λίγα και δε καλύπτουν την ζήτηση, όπως για παράδειγμα στο νησί της Ικαρίας, τότε θα έχετε πρόβλημα να βρείτε ένα όχημα για τις μετακινήσεις σας. Ίσως σ’αυτή την περίπτωση να εξετάσετε τη λύση της μετακίνησης με το πλοίο και όχι με το αεροπλάνο. Από την άλλη, κλείνοντας αεροπορικά εισιτήρια και εξασφαλίζοντας μια θέση στο αεροπλάνο, φτάνετε πολύ γρηγορότερα στον ταξιδιωτικό σας προορισμό και πολύ πιο άνετα, δίχως τη κούραση του πολύωρου – συνήθως – ταξιδιού με το πλοίο.

 

Από την άλλη, η συμβατική μέθοδος ταξιδιού με το πλοίο σας παρέχει το συγκριτικά μεγάλο πλεονέκτημα να έχετε μαζί σας το αυτοκίνητό σας και επίσης όσα πράγματα επιθυμείτε μέσα σ’αυτό – και να μην περιορίζεστε στη μια βαλίτσα του αεροπλάνου(ή εξτρά εάν πληρώσετε αδρά). Το πλοίο σίγουρα θα κάνει αρκετές περισσότερες ώρες για να φτάσει στον προορισμό του, όμως υπάρχουν αρκετοί ταξιδιώτες που απολαμβάνουν τις ώρες πάνω στο κατάστρωμα!

 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του να ταξιδεύεις με πλοίο είναι τα οικονομικά εισιτήρια, σε σχέση με τα ναύλα του αεροπλάνου. Η διαφορά κάποιες φορές και ειδικά το καλοκαίρι, αγγίζει ακόμα και το 500%! Αν ταξιδεύετε χειμώνα και σε ημέρες με πολύ μικρή κίνηση( συνήθως όλες οι καθημερινές από το Φθινόπωρο και μετά) τα αεροπορικά εισιτήρια θα μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε πολύ χαμηλές τιμές. Μια εταιρεία που μπορείτε να συμβουλεύεστε τόσο για αεροπορικά όσο και για τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια είναι η airtickets. Στην ιστοσελίδα της εδώ μπορείτε να βρείτε τις φόρμες αναζητήσεων καθώς και τις προσφορές που υπάρχουν, ανάλογα την εποχή.

 

Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να κλείνετε τόσο τα αεροπορικά όσο και τα ακτοπλοϊκά σας ναύλα αρκετούς μήνες πιο πριν ώστε να μην πέσετε σε γεμάτα δρομολόγια και δεν μπορείτε να μετακινηθείτε.

 

Όποια μέθοδο και να ακολουθήσετε, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, να απολαύσετε τις διακοπές και τις ημέρες ξεκούρασης που θα έχετε! Οι διακοπές είναι απαραίτητες σε όλους και το ταξίδι, είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο, θα πρέπει να το απολαύσετε στο έπακρον!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *